![](/media/lib/87/n-pudelkoamazona-04ef313cd0f7458cadc6ee601944a834.jpg)
Amazon szuka 50 000 pracowników
25 października 2012, 18:05Amazon rozpoczął rekrutację pracowników sezonowych, którzy pomogą w realizacji zamówień w czasie zbliżających się świąt. Koncern Bezosa ma zamiar zatrudnioć 50 000 osób. Obecnie na stałe w 40 centrach wysyłkowych firmy na terenie USA pracuje 20 000 osób
![](/media/lib/352/n-piknik-21b8b222683afead3b521596c1dca2bc.jpg)
Jedzenie lepiej smakuje na siedząco
10 czerwca 2019, 12:21Latem nie brakuje okazji do jedzenia na dworze. To w końcu czas grilli, przyjęć pod chmurką, pikników i festiwali food tracków. Okazuje się jednak, że by kiełbaska czy burger lepiej smakowały, warto usiąść i nie jeść na stojąco.
Hamburger dla smakosza?
21 grudnia 2006, 20:37Pewien indonezyjski hotel (Four Seasonss) włączył do swojego menu hamburgera, za którego trzeba zapłacić równowartość ponad 2 najniższych miejscowych pensji.
![](/media/lib/45/solniczka-b0a9f1f28da6875e34966673ba576f36.jpg)
Nowojorski zakaz używania soli
15 marca 2010, 09:34Felix Ortiz, demokratyczny radny z Nowego Jorku, postuluje, by w restauracjach Wielkiego Jabłka całkowicie zakazać używania soli i decyzję o doprawianiu bądź nie pozostawić klientowi. Wzbudziło to opór wśród szefów kuchni, którzy zrzeszyli się i jako grupa My Food My Choice (Moje jedzenie, mój wybór) walczą o swoje prawa na Facebooku. Wspierają ich zresztą konsumenci i właściciele lokali.
![](/media/lib/94/n-kieliszki-527548e4bde3d6ec4ca7c4ed6a24f8b3.jpg)
Terapia w środowisku wirtualnym zmniejsza pociąg do alkoholu
24 czerwca 2015, 11:50Rzeczywistość wirtualną można wykorzystać w terapii alkoholizmu. Małe studium z udziałem 12 osób wykazało, że zmniejsza ona chęć sięgnięcia po alkohol.
![](/media/lib/563/n-sahure-96ab2778a4f12b3a90db1b692f1c4c0d.jpg)
Nieznane pomieszczenia w piramidzie faraona Sahure
4 października 2023, 11:46W piramidzie Sahure, drugiego faraona V Dynastii i pierwszego władcy Egiptu pochowanego w Abusir, znaleziono nieznane dotychczas pomieszczenia. Odkrycia dokonała egipsko-niemiecka misja archeologiczna, na czele której stoi doktor Mohamed Ismail Khaled z Wydziału Egiptologii Uniwersytetu Juliusza i Maksymiliana w Würzburgu. Sahure był faraonem przez kilkanaście lat, objął rządy w roku 2500 p.n.e. lub po nim.
![](/media/lib/29/vegevatt-b4d1ef759386ecb59a3795580d7d025d.jpg)
Oszczędność dla restauracji
12 czerwca 2008, 09:54Amerykańska firma Owl Power Company opracowała interesujący generator o nazwie Vegawatt. Produkuje on energię elektryczną ze zużytego oleju roślinnego i innych tłuszczów. Restauratorzy, zamiast pozbywać się niepotrzebnego oleju, mogą ponownie go użyć.
![](/media/lib/81/bite-counter-80adba45d18e396e19a253c19087f4e0.jpg)
Urządzenie do zliczania kęsów jedzenia
2 sierpnia 2011, 16:33Dwaj naukowcy z Clemson University stworzyli urządzenie do liczenia wkładanych do ust kęsów pokarmu. Bite Counter psychologa Erika Mutha i inżyniera Adama Hoovera wygląda jak zegarek. Śledzi on ruchy nadgarstka, by stwierdzić, kiedy użytkownik podnosi sztućce lub szklankę do ust. Specjaliści porównali swój wynalazek do spożywczego "krokomierza".
![](/media/lib/277/n-makaron-zmieniajacy-ksztalt-afe05297f6da10392640847fcefe19b3.jpg)
Twórcze jedzenia gięcie
26 maja 2017, 12:03Naukowcy z MIT-u opracowali makaron zmieniający kształt w kontakcie z wodą. Dzięki arkuszom żelatyny lub skrobi płaty makaronu zwijają się w znane kształty, np. świderki.
Danie całkowicie syntetyczne
20 kwietnia 2009, 11:41Francuski szef kuchni Pierre Gagnaire przygotował pierwsze na świecie danie, które w całości powstało nie ze świeżych składników, lecz w wyniku precyzyjnie zaplanowanych reakcji chemicznych. Przystawka z kwasu askorbinowego, czyli witaminy C, glukozy, kwasu cytrynowego i malitolu zadebiutuje dziś w oznaczonej trzema gwiazdkami Michelina hongkońskiej restauracji w hotelu Mandarin Oriental.